Teams

Teams

Mensen in teams bereiken dingen die ze alleen niet voor elkaar hadden kunnen krijgen. Dat is de magie van teams. De grote waarde van synergie. Tegelijkertijd kan teamwerk ook frustrerend zijn. De meeste van ons hebben namelijk niet geleerd hoe we moeten samenwerken. Of wat je moet doen als het niet lekker loopt.

Wat speelt er in teams?

Herken jij een of meerdere zaken in jouw team?
  • De resultaten blijven achter
  • Het is lastig om als team besluiten te nemen
  • Discussies kunnen lang duren
  • De afstemming is matig
  • Het voelt soms als ‘wij’ en ‘zij’
  • De werkdruk is hoog en de irritaties nemen toe
  • De verschillen zijn zo groot dat jullie elkaar soms echt niet snappen
  • Iedereen is druk met zijn eigen werk
Het kan ook zo zijn dat jouw team prima functioneert. Toch heb je het idee dat jullie meer uit elkaar en uit de samenwerking kunnen halen. Teamcoaching is ook heel geschikt om teams te helpen de volgende stap te maken. Denk aan een resultaatverantwoordelijk team waarin ieder teamlid een unieke bijdrage levert en doet wat nodig is om het doel te behalen. Een team dat samen afstemt, en waar feedback gewoon gegeven wordt. Een team waar het plezier van afspat!

Teamontwikkeltraject

  • Gesprek met manager en een of meer teamleden
  • Intake met het team: dag of dagdeel
  • Aantal teamcoachbijeenkomsten
  • Coaching van de manager
  • Evaluatie teamcoaching

Intake: teamanalyse
Resultaat van de intake is dat het team - door zelf een analyse te maken - zicht krijgt op wat er op het team afkomt (context), wat de huidige en gewenste situatie is en wat het team te leren heeft om haar doel te bereiken. Hier komt een teamcoachvraag en plan uit voort om hier gericht aan te werken.

Visie op teamontwikkeling
Klantwensen veranderen. Klanten worden kritischer en mondiger. Verdienmodellen staan onder druk. Lean en agile winnen terrein, vanuit efficiency en omdat het belangrijk is om klantwaarde te leveren. Vanuit politiek Den Haag komt er nieuwe of aangepaste regelgeving. We doen steeds meer online. Digitalisering en technologie bieden nieuwe mogelijkheden. Bijna elke sector is zich hierdoor aan het ontwikkelen waardoor organisaties in transitie zijn. Voor veel mensen en teams is dit herkenbaar. Of je nu bij een zakelijke dienstverlener of in de sociale sector werkt. 

Wat betekent dat? Veranderingen doen een beroep op hoe je als team samenwerkt. Het kan zijn dat andere competenties belangrijker worden. Een team moet zich aanpassen en dat vraagt om anders denken en handelen. Vaak merk je samen wel waar de schoen wringt, maar veranderen is niet altijd makkelijk. Dat kan het moment zijn om met teamontwikkeling aan de slag te gaan. 

Als het in een team niet loopt, ligt dat nooit aan één persoon. Je bent er namelijk met zijn allen bij. Iedereen draagt bij aan de huidige situatie, positief en negatief. Daarom kijk ik vanuit een systeembril naar teams waarbij het geheel centraal staat. Net zoals je naar een film kijkt, dan zie je ook hoe de interactie tussen mensen is en hoe ze omgaan met wat er in hun leven gebeurt. 
Ik kijk, luister en let op gedrag dat zich herhaalt. Hoe zijn de relaties onderling? Wie heeft het hier voor het zeggen? Wie volgt? Naar wie wordt niet geluisterd? Worden er afspraken gemaakt of kunnen discussies eindeloos duren? Hoe wordt er gepraat? Enzovoort. 

Mensen reageren op hun omgeving en op elkaar en zo ontstaan patronen en ongeschreven regels. Teampatronen zijn heel krachtig. Ze kunnen een team vooruit stuwen of belemmeren om verder te komen. Door patronen te onderzoeken, worden teamleden zich bewust van het effect van hun denken en handelen. Pas als mensen weten wat hun bijdrage is, kunnen ze ervoor kiezen om hun gedrag te veranderen. Zo ontstaan er nieuwe en meer effectieve patronen. 

Het mooie aan interactie is, dat als de een zijn gedrag verandert, de ander zijn gedrag ook zal aanpassen. Vaak zit de sleutel in anders leren communiceren. Niet alleen praten over de inhoud, maar ook over de dynamiek en het effect hiervan. Een team krijgt zo eigenaarschap over het proces, waardoor het ineens veel makkelijker wordt om samen het gewenste resultaat te bereiken. 

Een teamontwikkeltraject start altijd met een intake. In een analyse die het team samen maakt (inclusief de leidinggevende), wordt duidelijk wat er op het team afkomt (context), wat hier uitdagend aan is en hoe het team daar last van heeft. Samen bepalen we wat je als team aan moet pakken waardoor het lukt hiermee om te gaan. Het team gaat hier vervolgens zelfstandig aan werken, onder begeleiding van mij als teamcoach. 

In een persoonlijk gesprek spar ik graag met je over wat er in jouw team speelt.

Wat zeggen klanten?

“Door de training van Natascha is ons MT een hechter (en dus beter) team geworden! Het gehele traject hebben wij als zeer positief ervaren (goed tempo en prima resultaat). Natascha is prettig in de omgang, kundig zowel op inhoud als op proces, ze is kritisch en scherp!” 


“Natascha is een coach die mij met haar vragen flink aan het werk zette, op een heel luchtige, positieve manier. Ze heeft een aangename stijl van oprecht communiceren. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en functioneer beter in mijn werk.”

Jan, senior communicatieadviseur
Share by: