- Je krijgt zicht op jouw belangrijkste motivatoren.
- Je ontdekt hoe jouw drijfveren zich tot elkaar verhouden.
- Je krijgt inzicht in jouw unieke kwaliteiten en ontwikkelpunten.
- Je kunt jouw bijdrage aan je team en/of organisatie bewust vergroten.
- Je kunt van hieruit bewustere keuzes maken die echt bij je passen.
Combinatie: gedrag en drijfveren
Drijfveren geven weer wat belangrijk voor je is, wat jij wilt bereiken en wat jou als mens beweegt. Hoe je dat doet, heeft weer alles met je gedragsstijl te maken. Je drijfveren kunnen door je gedragsstijlen worden versterkt of verzacht. Het kan ook zijn dat een bepaalde gedragsstijl je juist ergens voor behoedt, wat je anders vanuit je drijfveren wel zou doen. Inzicht in de combinatie tussen jouw drijfveren en gedragsstijlen helpt om krachtige keuzes te maken en om jezelf te ontwikkelen.
Praktijkvoorbeeld
Stel dat iemand makelaar is met een hoge Individualistische en Zakelijke drijfveer en twee introverte gedragsstijlen: Stabiliteit en Conformiteit. Als mens en als makelaar heeft hij behoefte aan return on investment én hij wil invloed uitoefenen op zijn klanten. Hier hoort een ambitieuze basishouding bij; hij boekt graag concrete resultaten en hij wil vooruitkomen in het leven. Hij beoordeelt plannen, ideeën en dingen vooral op hun gebruiksnut. Deze persoon is nuchter en zakelijk ingesteld en houdt van vrijheid en financiële zekerheid. De manier waarop hij dit alles doet, is kalm, diplomatiek, vriendelijk, met kennis van zaken, luisterend en toetsend. Kortom: een witte raaf onder de makelaars die heel goed weet wat hij wil, zijn aanpak overdenkt en goed is met mensen.
Voor teams
Ook voor teams voegt een drijfverenanalyse veel toe. Duidelijk wordt of een team meer harde of meer zachte drijfveren heeft. Een combinatie hiervan komt natuurlijk ook voor. Een team met harde drijfveren is meer gericht op inhoudelijke uitdagingen en/of zakelijke mogelijkheden. Een team met zachte drijfveren houdt zich graag bezig met mensen, zingeving, gevoelskwesties en het grotere geheel. Het is vooral interessant om te kijken hoe de meest voorkomende drijfveren in een team zich verhouden tot de teamcultuur (DISC-gedrag). Dan heb je als team zicht op wat belangrijk is, wat behoeften van de individuele teamleden zijn en hoe het team haar doelen bereikt. Ook wordt helder in wat voor situaties het team het lastig kan krijgen. Kortom: een analyse en acties om gericht mee aan de slag te gaan in een