Wat is een DISC-gedragsanalyse?
De DISC-gedragsanalyse is een instrument dat in kaart brengt hoe iemand de dingen doet die hij doet en hoe hij op zijn omgeving reageert. De DISC-gedragsanalyse is gebaseerd op onderzoek van dr. Carl Jung. Dr. William Marston heeft vervolgens de basis voor het DISC-model gelegd. Hij ging hierbij uit van vier psychologische functies: extravert/introvert en denken/voelen. Zo ontstonden vier gedragsstijlen, ook wel ‘type’ mensen genoemd: dominantie, invloed, stabiliteit en conformiteit. De meeste van ons scoren op twee of drie van deze gedragsstijlen hoog. Die stijlen zijn daardoor herkenbaar voor onszelf en voor anderen. Tegelijkertijd zeggen de stijlen waar we laag op scoren ook veel over ons gedrag.
Wat levert een DISC-gedragsanalyse jou op?
- Je wordt je bewust van je persoonlijke stijl: hoe jij communiceert.
- Je ontdekt in welke mate je taak- of mensgericht bent en waar je energie van krijgt.
- Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en hoe je met anderen omgaat.
- Je ontdekt met welke ‘type’ mensen je van nature makkelijk verbinding maakt.
- Je herkent tegenoverliggende gedragsstijlen makkelijker en leert hoe je verbinding kunt maken.
- Je ontdekt in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt.
- Je krijgt inzicht in jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten.
Elk contact begint met verbinding. Hoe beter je in staat bent om verbinding met andere mensen te maken, hoe effectiever je gesprekken verlopen en hoe meer je bereikt. Contact boven contract.
Wat levert een DISC-teamanalyse op?
Je krijgt als teamlid zicht op je eigen stijl en profiel en je ontdekt hoe jullie teamprofiel eruit ziet. Hierdoor wordt helder welke gedragsstijlen in jullie team meer, minder of helemaal niet voorkomen. Het teamprofiel geeft ook weer wat jullie teamcultuur is en wie welke rol binnen het team vervult.
Elk team functioneert in een bepaalde omgeving met specifieke kansen en bedreigingen en kent zijn eigen kwaliteiten en valkuilen. Vanuit het teamprofiel kun je samen een SWOT-analyse maken om tot inzicht en acties te komen.
Praktijkvoorbeeld
Je kunt je voorstellen dat een team met veel rood gedrag sterk gericht is op doelen en resultaten, terwijl een overwegend groen team harmonie en helpen belangrijk vindt. Een groen team houdt echter niet van veranderingen en is minder flexibel, terwijl de valkuil van een rood team kan zijn dat er te snel beslist wordt. In een team met veel rood gedrag wordt kort en krachtig met elkaar gecommuniceerd. Als iets beter kan, wordt het gewoon gezegd. In een overwegend groen team wordt zorgvuldig met elkaar omgegaan. Mensen houden rekening met elkaar, zowel in het werk als privé.
DISC draagt in teams bij aan:
- het begrijpen van elkaar en elkaars verschillen leren waarderen en benutten.
- het versterken van de onderlinge relaties en de samenwerking.
- het vergroten van de persoonlijke effectiviteit.
- het vergroten van de teameffectiviteit.
- gerichte uitbreiding door nieuwe collega’s met een aanvullend profiel te selecteren